Γενικές οδηγίες για την υλοποίηση των εργασιών
ΕΡΓΑΣΙΑ 3ης Γυμνασίου στο μάθημα της πληροφορικής
Γενικές οδηγίες
Η εργασία στο μάθημα της πληροφορικής την οποία θα υλοποιήσετε θα αποτελείται από 2 τμήματα, την υλοποίηση και την τεκμηρίωση.
Το 1ο τμήμα (υλοποίηση) θα παραδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Θα περιλαμβάνει τον κώδικα που θα γράψετε καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχετε δημιουργήσει ή χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία του προγράμματος σας.
Το 2ο τμήμα (τεκμηρίωση) θα παραδοθεί επίσης σε ηλεκτρονική μορφή και όσοι από εσάς επιθυμείτε μπορείτε να το παραδώσετε και σε έντυπη μορφή.
Μια εργασία για να θεωρηθεί πλήρως ολοκληρωμένη πρέπει να περιλαμβάνει τα 2 τμήματα που αναφέρονται σε αυτή την ενότητα.
Για κάθε εργασία θα δοθούν ειδικές οδηγίες ? κατευθύνσεις ανάλογα με το θέμα που θα επιλέξετε να υλοποιήσετε.
Γενικές οδηγίες για την τεκμηρίωση
Η τεκμηρίωση της εργασία σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:
1 Εξώφυλλο το οποίο να περιλαμβάνει: (5%)
-
το θέμα της εργασίας σας,
-
τα ονόματα σας,
-
το τμήμα σας,
-
το σχολικό έτος στο οποίο υλοποιήθηκε η εργασία σας
-
κάποια εικόνα σχετική με την εργασία σας
2 Σχεδιασμός : (20%)
-
Εικόνα του περιβάλλοντος εργασίας στην εφαρμογή σας. Δηλαδή πως θέλετε να φαίνεται η εφαρμογή σας όταν ολοκληρωθεί. Ο σχεδιασμός γίνεται με κάποιο πρόγραμμα ζωγραφικής, ή απ' ευθείας με χρήση εργαλείων του επεξεργαστή κειμένου.
-
Ανάλυση του συνολικού προβλήματος σε πιο απλά τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε
-
Οι λύσεις που δόθηκαν με περιγραφική μορφή ή αν απαιτείται σε μορφή αλγόριθμου
-
Εάν στην πορεία υπάρξουν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό αναφορά στους λόγους που οδήγησε σε αυτές (π.χ. Περιορισμένος χρόνος, κακή εκτίμηση των δυνατοτήτων της εφαρμογής, λάθος λύση σε κάποιο τμήμα του προβλήματος μας) και αναφορά των νέων στοιχείων που προκύπτουν
3. Οδηγίες: (20%)
-
Οδηγίες χρήσης του προγράμματος. Οι οδηγίες να είναι κατανοητές από κάποιον που δε γνωρίζει ούτε πως λειτουργεί το πρόγραμμα, ούτε τι πρέπει να κάνει σε αυτό.
-
Όπου θεωρείται ότι είναι απαραίτητο μπορείτε να προσθέσετε εικόνες από το πρόγραμμα σας.
4 Συμπεράσματα: (5%)
-
Διατυπώστε τα συμπεράσματα σας από την υλοποίηση της εργασίας σας (μπορεί να αφορούν το ίδιο το πρόγραμμα, τη συνεργασία μεταξύ σας ή οτιδήποτε άλλο πιστεύεται ότι αποκομίσατε από τη διαδικασία υλοποίησης της εργασίας)
-
Προβλήματα και άλλα στοιχεία που διαπιστώσατε από τη χρήση της εφαρμογής. Πιθανές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε μελλοντική έκδοση.
-
Αναφορά προβλημάτων που αντιμετωπίσατε και των λύσεων που δόθηκαν.
-
Περιγραφή εναλλακτικών λύσεων ή μεθόδων που σκεφτήκατε να δοκιμάσετε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίσατε.
Γενικές οδηγίες για την υλοποίηση (50%)
Η υλοποίηση της εργασίας θα παραδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή και πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τον κώδικα του προγράμματος, όσο και εξωτερικά στοιχεία (εικόνες, ήχους κλπ.) τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιήσατε για την υλοποίηση της εφαρμογής σας.
Αξιολόγηση εργασιών
Το 50% της εργασίας είναι η υλοποίηση του προγράμματος και το 50% η τεκμηρίωσή του. Για να μπορέσετε να προχωρήσετε την εργασία με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση για την ομάδα σας καλό είναι να ανατρέξετε στους πίνακες αξιολόγησης ώστε να γνωρίζεται τι χρειάζεται να κάνετε για την πετυχημένη υλοποίηση της εργασίας σας.
Χρήσιμες συμβουλές
-
Για την υλοποίηση της εργασίας σας απαιτούνται αρκετές διδακτικές ώρες καθώς και προετοιμασία και μελέτη των προβλημάτων στο σπίτι.
-
Καλό είναι να κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας της εργασίας σας. Μπορείτε να τα κρατήσετε σε κάποιο usb stick. Η ακόμη και να αποστέλλεται την εργασία σας με e-mail στον εαυτό σας ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ένα αντίγραφο της.
-
Το microworlds pro διαθέτει αρκετά αναλυτική βοήθεια ώστε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τις εντολές που διδαχθήκαμε πριν την έναρξη των εργασιών όσο και άλλες οι οποίες πιθανόν να σας φανούν χρήσιμες είτε να διευκολύνουν το έργο σας.
-
Προσπαθήστε να ακολουθήσετε το πλάνο που σας δόθηκε ανάλογα με την εργασία που επιλέξατε.
-
Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια σε κάποιο κομμάτι το οποίο έχετε προσπαθήσει να λυσετε αλλά συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στη λύση του προβλήματος που έχετε αναλάβει να λύσετε.