Αρχική σελίδα Γυμνάσιο Τρίτη Γυμνασίου Θρησκευτικά Ο ΣΑΜΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο ΣΑΜΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εκ χώρας Σάμου


    Ο
Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος γεννήθηκε απ? Σάμιο πατέρα στη Νέα Έφεσο το έτος 1756 μ.Χ. Ακολούθησε τον έγγαμο βίο και απέκτησε τέκνα. Όμως, κατ? τον Ιούλιο του έτους 1798, ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, παρασύρθηκε στον Ισλαμισμ? και αρνήθηκε τον Χριστό. Επειδ? για την πράξη του αυτ? ένιωσε ντροπή, αφού αποκήρυξε τον Ισλαμισμό, έφυγε απ? την Έφεσο και ήλθε στη Σάμο.
Κατ
? το διάστημα της απουσίας του οι Χριστιανο? άρχισαν να χτίζουν να? στην Έφεσο, αφού πρώτα έλαβαν τη σχετικ? άδεια απ? την Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι, φέροντες βαρέως ότι ανεγειρόταν να?ς των Ορθοδόξων και μάλιστα με βασιλικ? άδεια, διέβαλαν τους Χριστιανο?ς ότι φόνευσαν τον Γεώργιο ως αποστάτη της πίστεώς τους και έκρυψαν το λείψανό του στα θεμέλια του ανεγειρόμενου ναού.
Όμως ο Γεώργιος βρέθηκε αργότερα και οδηγήθηκε με την βία στ?ν Έφεσο, όπου οι Τούρκοι τον πίεζαν να επανέλθει στην μωαμεθανικ? θρησκεία. Κατόρθωσε όμως να φυγαδευτεί και πάλι στη Σάμο, όπου συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στη φυλακή. Με την διαμεσολάβηση όμως των δημογερόντων της Σάμου τον άφησαν πάλι ελεύθερο. Εν τω μεταξ? οι ταραχ?ς και οι ανωμαλίες στην Έφεσο συνεχίζονταν. Τότε ο Γεώργιος, αφού μετανόησε και ήλθε στον εαυτό του, έλαβε την απόφαση του μαρτυρίου.
 Α
πομάκρυνε την οικογένειά του, για να την προφυλάξει απ? τον φανατισμ? των Τούρκων και παρουσιάσθηκε ενώπιον του Τούρκου ιεροδικαστού, στον οποιο ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Οι Τούρκοι τότε άρχισαν τις κολακείες και τις απειλές. Και όταν είδαν την σταθερότητα του Αγίου στην πατρώα ευσέβεια, τον αποκεφάλισαν. Ήταν το έτος 1801, ημέρα Παρασκευή. Οι Χριστιανο? παρέλαβαν το ?ερ? λείψανό του κα? το ενταφίασαν με ευλάβεια στον τάφο του Αγίου Νεομάρτυρα Πολυδώρου.Η μνήμή του τιμάται στις 5 Απριλίου.

                                                                    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Χ. Χ.